Argan olie, det flydende guld fra Marokko.

Argan olie fra marokko  er blevet utroligt populært indenfor de seneste par år. Argan olien kaldes for Marokkos flydende guld da det er en olie de har brugt i flere årtusinde til mange forskellige ting, herunder til mad og naturlig pleje. Argan olie bruges bl.a. til gourmet salatolie og kan forebygge nogle visse kræfttyper og fedme.

argan olie udvindes I Marokko, hvilket også er der hvor træerne vokser. Argan olien kommer fra frugten på træet. Da argan olien indenfor de seneste par år er blevet utrolig populær har dette også medført at gennemsnitsindkomsten  i Marokkos sydvestlige egne er steget. Dette har påført mange positive ting for lokalsamfundet i marokko. Det har bl.a. medført at der er kommet endnu flere i beskæftigelse, hvilket har resulteret i flere unge kvinder, som er kommet i uddannelse.

I denne video fortælles der om ”hvad er ægte argan olie”?

Argan træet, Argania Spinosa, som bliver kaldt for ”Livets træ” af de lokale Marokanere er et træ der har været på jorden i mere end 60 millioner år. Det er et unikt træ for Marokko da det næsten er unikt for dem. Det findes nemlig ikke det samme træ andre steder i verden. Dette er dog ikke helt korrekt, da træet også findes i Mexico, men der bærer Argania Spinosa ikke frugt, og der har også været forsøgt sig med kommerciel udvindelse af træet i Isreal, hvor det dog også har slået fejl, da det ikke har samme kvalitet, som det Marokanske Argania Spinosa.

Brugen af argan olie

Argan olien bliver presset fra mandlerne på argantræet og derefter kan det enten laves til et kosmetisk eller et spiseligt produkt. I mange år blev argan mandlerne brugt af Amazigh berberne som lavede det til en olie til brug i mad. I starten var presningen og processen af madolien en lang og besværlig process, som typisk blev lavet lokalt. Dog har det industrielle indtog gjort sig synligt ved at den Marokkanske olie nu kan nydes udenfor landets grænser, da man idag kan masse producere olien. Senere opdagede man at argan olien også kunne bruges til mange andre ting, herunder en ristet version , som man spiser og som den kosmetiske  version, som vi idag kender som 100% ren argan olie.

Den spiselige argan olie laves fra den ristede argan mandel. Smagen og farven af argan mandlen afhænger af, hvor længe og hvor kraftigt man har ristet mandlen. Dette g ør også at smagen kan være så forskellig at for nogle vil det være en delikatese og for andre ikke. Argan olie har vist sig at have en effektiv forebygning imod kraft, fedme og hjerte kar sygdomme.

Den kosmetiske argan olie, som vi sælger på billig-arganolier.dk er lavet ved at presse argan mandlerne. Den 100% rene billige argan olie har en gylden farve, og i bunden af flasken kan der forekomme lidt bundfald. Dette påviser dog bare, at det er en 100% ren og naturlig argan  olie uden tilsætningsstoffer. I modsætning til den spiselige argan, har den kosmetiske argan olie ingen smag, men derimod en god duft, som dog forsvinder hurtigt efter at være taget i brug i håret eller huden.

Argan oliens kvalitet

Både den spiselige og den kosmetiske argan olie er påkrævet dokumentation for fremstillingen af olien. Derfor vil enhver seriøs sælger eller importør altid kunne fremvise testresultater om det er for en mad olie eller den kosmetiske olie. Testen skal foretages af et statskontrolleret laboratium.

Du skal være opmærksom på datoen for de påståede laboratium tests. De seriøse eksportører af kosmetisk argan olie vil til hver enkelt ordre leverer dokumentation på den enkelte  import. Mange virksomheder som hævder at have egen produktion i Marokko fremlægger tests der er flere måneder gammel, og som intet har med deres nuværende olier at gøre. Stil krav til butikken du handler hos – dette er din sikkerhed for at varen du køber er iorden!

Argan olien er som sagt blevet utroligt populært i de seneste par år, og derfor er der kommet mange forskellige kvaliteter på markedet. Dette har resulteret i mange forskellige producenter, som kun producerer en olie med profit for øje, hvilket giver en argan olie, som er blandet op med en masse tilsætningstoffer, da ren olie er en del dyrere. Derfor kan du ofte støde på virksomheder som sælger ” ren argan olie”, hvor der måske kun er 10% argan olie, og resten er tilsætningstoffer. Dette vil en seriøs virksomhed aldrig gøre, hvilket også er derfor vi kun forhandler 100% ren argan olie. Hvis vi i fremtiden skulle få blandingsprodukter, vil dette stå beskrevet i produkt teksten.

Det er vigtigt for dig som kunde, at din leverandør ved hvordan olien er lavet fra bunden. Et eksempel på dette, hvor der er store misforståelser er omkring skånsomt filtreret argan olie og ufiltreret argan olie. Nogle virksomheder og forbrugere har fejlagtigt en opfattelse af at argan olie, som er ufiltreret eller nænsomt filtreret er det bedste man kan få. Dette er dog ikke helt korrekt da den ufiltrerede og- eller den nænsomt filtrerede argan olie vil indeholde argan mandel rester, hvilket ikke indgår i det man betegner som en kvalitets olie (den kosmetiske argan olie).

Hvis du derimod køber ulfiltreret eller skånsomt filtreret olie er det vigtigt at være opmærksom på at brugen af olien forrænges både på kroppen, men også aldersmæssigt. Hvis du har en følsom hud vil du kunne opleve allergisk lignende reaktioner. Ved en allergisk reaktion skal du tage kontakt til din læge med det samme. Vi har alle sammen forskellige typer hud, og derfor ved man ikke med sikkerhed, hvor voldsom reaktionen vil blive på dig.

Ulfiltreret eller skånsomt filtreret argan olie kan i værste fald ive dig allergiske reaktioner pågrund af resterne fra argan mandlen. Derfor må du ALDRIG bruge olien på følsomme områder på kroppen, dette kan bl.a. være sårdannelse eller lignende.

Har du købt ufiltreret eller skånsomt filtreret argan olie vil vi anbefale at du lader dem stå, indtil at bundfaldet er faldet til bunden og olien har en klar og gylden gennemsigtig farve. Dette vil alt efter oliens alder tager 1-4 uger. Hvis argan olien derimod ikke efter den anbefalede tid har fået den gyldne farve skal du straks skille dig af med produktet da det ikke er en 100% ren argan olie. Du kan tjenne INCI betegnelsen for det produkt som du anvender – Ved argan olie er INCI betegnelsen Argania Spinosa Kernel Oil.

Dette er fastsat efter normer fra myndighederne, som producenter SKAL forholde sig til, og vil se sådan her ud:

Billig argan olie

INCI indeks over Argan olie

 

Disse værdier giver et billede af oliens umiddelbare ingredienser. Dog er dette ikke en garanti for at argan olien ikke er blandet op med tilsætningsstoffer, hvilket også er derfor man som forbruger skal holde øje med datoen på de laboratorium tests, som forhandleren har.

Ydermere skal man også være opmærksom på at selve argan olien kan være små forskellige forskelle fra tidligere produktion. Dette skyldes at argan mandlen kan komme fra forskellige områder i Marokko og derfor kan der være forskel på kvaliteten. Derfor er det vigtigt at der bliver lavet tests så man ved at kvaliteten er nogenlunde ens for hver produktion. Man kan sammenligne det med et æble, hvor man heller ikke vil kunne ramme den nøjagtig samme smag, hver eneste gang.

Argan olie kan som sagt bruges til mange forskellige ting, og er en olie der både kan bruges til utrolig meget kropspleje.
– Argan olie har mange E og F vitaminer.
– Olien har godt med essentielle fedtsyrer, herunder Omega 3, Omega 6 og Omega 9 fedtsyrer.
– Olien indeholde antioxidanter, som er naturlige. (vitaminer)
– Olien har også phenoler og karotener.

Ca. 71% af olien består af oliesyre (Omega 9) og dette har en god effekt til at styrke huden. Dette kan movirke hævelser, ømhed, rødme, smerter, og nedsat bevægelighed. Ydermere giver det også en fugtig og mere åndbar hud.  Omega 3 giver huden fornyet styrker og strammer huden mere op. Omega 6 syren giver dig den helende effekt, det er denne olie som gør at din hud vil bevare dens fugtighed.

Argan olien kan bruges til følgende ting:

  • Hudpleje: Arganolie er godt til huden. Det høje indhold af Omega, 3,6 og 9 og E vitamin giver dig en stærkere og mere smidig hud så du kommer i balance. Ydermere opstrammer olien også huden.
  • Hårpleje: Argan olien styrker dit hår, hårdspidser og hårstrå samt svamp og skæl i hovedbunden, som kan opstå da man idag typisk altid har et hår produkt i håret, som lukker hovedbunden inde. Derudover giver olien også en fylde og en naturlig glans.
  • Læbepleje: Arganolie kan bruges istedet for en læbepomade da olien vil give den samme fugtighed.
  • Neglepleje: Arganolie kan styrke dine negle og neglebånd. Dette giver dig sundere og friskere negle, som derved ikke vil knække så let.
  • Imod skæl: Argan olie kan bruges imod skal, da det giver den tørre hovedbund futtighed og dermed både fjerner og forebygger skæl
  • Til hårmaske eller hårkur: Arganolie kan bruges som hårkur eller hårmaske. Dette kan give dit hår ny fylde og glans.